Rasstandaard

Algehele bouw van de Brits Korthaar

De Brits Korthaar is een compacte evenwichtig gebouwde en krachtige kat met een stevig en gespierd lichaam, met een brede borst, stevige korte rechte poten met ronde voeten. De staart is dik aan de basis en is rond aan het uiteinde. De kop is rond met een goede ruimte tussen de kleine oren. Ronde wangen, stevige kin, grote ogen, rond en open en een korte brede neus. De vacht is kort en dicht ingeplant.

Kop: Rond gezicht met volle wangen en een brede schedel met ronde beenderstructuur Kop wordt op een korte dikke nek gedragen. Neus: De neus zelf moet kort, breed en recht zijn. En profiel een afgerond voorhoofd, overgaande in een korte rechte neus met een overgang (neusaanzet) die niet te geprononceerd mag zijn, (geen stop) maar een lichte welving.

Kin: Een volle stevige en brede kin. Een afwijking hiervan resulteert in een fout. Het gebit moet sluitend zijn. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin behoort nagenoeg recht te zijn.

Oren: Klein, breed aan de basis, afgerond aan de bovenzijde, zodanig uit elkaar geplaatst dat ze de contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van het oor moet goed behaard zijn, de binnenkant niet te veel.

Ogen: Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst, geen neiging tot Oriëntale vorm.

Lichaam: Compact lichaam met korte rechte rug. Diepe borst en laag op de poten. De romp even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.

Poten en voeten: Poten kort, recht en stevig, ronde voeten.

Staart: Dikke staart van gemiddelde lengte. Breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde.

Vacht: Korte, stevig aanvoelende, dicht ingeplante, veerkrachtige vacht. Een zachte of te lange en losse vacht is incorrect.

Conditie: Perfecte lichamelijke conditie en een alerte en vitale indruk gevend.