Kleuren

 Brits Korthaar wit (BRI w 61, BRI w 62 en BRI w 63)
tn_wit
De witte Brits Korthaar wordt onderverdeeld in 3 variëteiten:Wit met blauwe ogen (BRI w 61)
Wit met oranje ogen (BRI w 62)
Wit met één oranje en één blauw oog (BRI w 63)
De vachtkleur moet zuiver wit zijn, zonder een spoor van geel. De oogkleur moet ofwel diep saffier blauw of oranje/koperkleurig zijn. De neusspiegel en voetkussens zijn roze, zonder een spoor van pigmentvorming.
Fouten:
Onjuiste oogkleur, pigmentvorming op de neusspiegel of voetkussens. Een gele vacht en een groene rand in de ogen. Kittens mogen een kopvlek hebben, bij volwassen dieren is dit een fout. 
Brits Korthaar zwart (BRI n)

De vachtkleur van deze variëteit moet diepzwart zijn tot op de haarwortel, zonder sporen van roest, witte haren of tekening. Ook mag de vacht geen grijze onderwol hebben. De neusspiegel is zwart, de voetkussens zwart of seal (zeer donkerbruin). Kittens tot ongeveer 6 maanden hebben vaak een slechte kleur, veel witte haren, grijze onderwol en ghostmarkings (lichte tekening). Dit worden echter vaak de beste zwarte volwassenen.
Fouten:
Onjuiste oogkleur (groene randen), roestige vachtkleur, witte haren en tekening. Bij de kittens tellen de fouten voor wat betreft de vachtkleur niet zo zwaar mee omdat deze verschijnselen, naarmate de kat ouder wordt, meestal verdwijnen. 
Brits Korthaar blauw (BRI a)
tn_blauw
Bij deze variëteit zijn voor de vachtkleur alle schakeringen van blauw toegestaan, mits ze gelijkmatig van kleur zijn en tot de haarwortel doorgekleurd. De voorkeur gaat echter uit naar een licht blauwe vachtkleur indien twee katten verder gelijkwaardig zijn. De neusspiegel en voetkussens zijn blauwgrijs. De ogen oranje of koperkleurig.
Fouten:
Witte haren, een niet doorgekleurde vacht, zilveren haarpunten. Groene randen in de ogen. Kittens hebben vaak een vage vachttekening (gohstmarking) die later verdwijnt. Ook bij volwassen dieren komen nog wel eens vage ringen in de staart voor.
Brits Korthaar chocolate (BRI b)
tn_chocolate
Alle nuances van bruin worden geaccepteerd, echter moet de vacht zonder sporen van roest, witte haren of tekening zijn. Ook een grijze kleur onder wol wordt niet geaccepteerd. De vacht moet gelijkmatig gekleurd zijn. De neusspiegel en voetkussens hebben een melkchocolade-bruine kleur. De oogkleur is oranje of koperkleurig.
Brits Korthaar Lilac (BRI c)
tn_lilac
De vacht heeft een lavendelachtige (lilac) kleur met een lichtroze sluier. De kleur van de vacht moet over het gehele lichaam egaal zijn. de neusspiegel en voetkussens zijn lavendel. De oogkleur moet oranje of koperkleurig zijn.
Fouten:
Witte haren in de vacht, grijze onderwol of tekening. De ogen mogen geen groene randen vertonen.
Brits Korthaar rood (BRI d)
Rood
De kleur moet een diep rood zijn en tot op de haarwortel doorgekleurd. De vacht mag geen tekening of lichtere vlekken vertonen, iets wat bij vooral de rode en crème variëteiten heel moeilijk te bereiken is. De neusspiegel en voetkussens hebben een baksteenrode kleur. De oogkleur is oranje of koperkleurig.
Fouten:
Een witte staartpunt. Zwarte snorharen. Een onjuiste oogkleur. Wit in de vacht. Een zeer licht tekening op het voorhoofd of poten is geoorloofd.
Brits Korthaar crème (BRI e)
tn_creme
De vacht moet zo egaal mogelijk crème zijn. Het crème moet een koele pastelachtige kleur zijn en mag niet te vurig of te warm worden. De vacht moet goed doorgekleurd zijn en mag geen witte haren of een lichte (of witte) onderwol hebben. De vacht mag behalve een lichte tekening op het voorhoofd en op de poten geen tekening vertonen. De neusspiegel en voetkussens hebben een roze kleur. De ogen zijn oranje of koperkleurig.
Fouten:
Onjuiste oogkleur, te donkere vacht of een te duidelijke aftekening. Wit in de vacht.
Zwarte snorharen. Een witte staartpunt.
Brits Korthaar schildpad
De schildpad variëteit is in een viertal kleurslagen te verdelen, te weten: zwart schildpad (BRI f), blauw schildpad (BRI g), chocolate schildpad (BRI h) en lilac schildpad (BRI j). Al deze kleurslagen komen ook voor in een variëteit met wit. De verhouding tussen de witte en de gekleurde vlekken is echter aan een vastgestelde norm gebonden. Het probleem bij schildpad is, dat er niet te fokken is op de kleurverdeling. Een mooie gelijkmatige verdeling is van het “geluk” afhankelijk. De vachtkleuren mogen in vlekken verdeelt zijn of door elkaar gemengd. De fokbasis is bij de meeste schildpad variëteiten erg smal, zodat verbeteren van de kleurslag erg moeilijk is. Schildpad katten zijn in principe altijd poezen! Katers in deze variëteiten zult u zelden aantreffen. Dit komt door erfelijke factoren, maar het zou al te ingewikkeld worden als we dit hier zouden uitleggen. De schildpad wordt ook vaak tortie genoemd.
 Zwart schildpad (BRI f)
Vachtkleur: de kleuren rood en zwart, waarbij het rood in verschillende nuances kan voorkomen, moeten over het gehele lichaam verdeeld zijn. Een bles in het gezicht is gewenst. De kleuren moeten warm en stralend zijn. Grote of kleine vlekken in de kleurverdeling zijn toegestaan. De neusspiegel en voetkussens zijn zwart, roze of zwart met roze gevlekt. De oogkleur is oranje of koperkleurig. Jonge dieren hebben vaak een grijze onderwol, die toegestaan is. Deze zal later meestal verdwijnen. Bij de kleuren Blauw schilpad (BRI g), chocolate schildpad (BRI h) en lilac schildpad (BRI j) moet de kleurverdeling zijn als bij de zwart schildpad variëteit. De vachtkleuren en de kleur van de neusspiegel en voetkussens zijn dan respectievelijk blauw en crème, melkchocoladebruin en crème en lavendel(lilac) en crème.
Brits Korthaar tabby
De tabby variëteiten zijn in een drietal patronen onder te verdelen, te weten gemarmerd of blotched (22), gestreept of mackerel (23) en gevlekt of spotted (24).
Gemarmerd of Blotched
tn_zilvertabby
De aftekening moet zuiver en duidelijk zijn bij alle tabby variëteiten. Op het voorhoofd staat een “M” (scarabee) en op de wangen twee tot drie strepen. Op de borst moeten twee “halsbanden” aanwezig zijn, die niet onderbroken worden. Op de schouders een vlindertekening. De rug bestaat uit een verticale lijn, die van schouder tot staartpunt loopt. Parallel aan deze lijn bevindt zich een aan weerszijden daarvan
nog een lijn. Deze drie lijnen zijn duidelijk van elkaar gescheiden door de grondkleur. Op beide flanken bevinden zich vlekken in de grondkleur, die duidelijk door één of meerdere lijnen zijn afgegrensd. Deze lijnen vormen een soort oester patroon. De poten zijn regelmatig gestreept en de staart heeft gelijkmatige ringen. Op de buik, vanaf de borst, bevindt zich een dubbele rij vlekken.
 Gestreept of Mackerel
Mackerel
Op het voorhoofd staat een “M” en op de wangen twee tot drie strepen. Op de borst twee halsbanden die niet onderbroken mogen worden. Talrijke smalle strepen lopen verticaal van de ruggengraat tot de buik. Deze strepen zijn duidelijk van elkaar gescheiden door de grondkleur. De poten zijn regelmatig gestreept en de staart is gelijkmatig beringd. Vanaf de borst loopt een dubbele rij vlekken over de buik. Één ononderbroken lijn loopt van de kop over de rug tot de staart.
 Gevlekt of Spotted:
08-07-13 (12)
Het lichaam en de poten moeten bedekt zijn met talrijke vlekken, rond of ovaal, die duidelijk afgegrensd zijn en niet door elkaar lopen. Hoe meer vlekken hoe beter. Bij iedere kat moeten de vlekken gelijkvormig zijn. De vlekken moeten goed tegen de grondkleur afsteken. Op de wangen zit een lichte welvende streeptekening. Op het voorhoofd een “M”. De poten zijn gelijkmatig gestreept. Een lichte lijn over de rug is geoorloofd.
Brits Korthaar rood gestreept (BRI d 23)
De vacht heeft een rode kleur met een dieprode aftekening. Het patroon is zoals boven beschreven bij gestreept of mackerel. De neusspiegel is baksteenrood met een donkere omranding. De voetkussens zijn roze. De oogkleur is oranje of koperkleurig. De oogleden zijn donkerrood omrand.
Fouten:
Brindle, zwarte snorharen en een witte staartpunt.
Brits Korthaar blauw gevlekt (BRI a 24)
De grondkleur van de vacht is ivoorkleurig, waarvan elke haar een blauwe punt heeft. De aftekening is donkerblauw. Het patroon zoals boven beschreven bij gevlekt of spotted. De neusspiegel is oudroze met een donkerblauwe omranding. De voetkussens zijn blauwgrijs. De oogkleur is oranje of koperkleurig, de oogleden zijn donkerblauw omrand. Buiten de hierboven besproken kleurslagen komen de tabby’s ook nog voor in een zilver en golden variëteit. De grondkleur van de vacht is voor deze bijzondere kleurslagen zilver en goudkleurig.
Brits Korthaar zwart golden gestreept (BRI ny 23)
De grondkleur van de vacht is helder koperbruin kleurig. De aftekening is zwart met het patroon volgens de beschrijving bij gestreept of mackerel. De oogkleur is groen of blauwgroen en zwart omrand. De neusspiegel is baksteenrood met een zwarte omranding. De voetkussens zijn zwart of seal, de beharing daartussen is zwart.
Fouten:
Een erg lichte of witte kin of staartpunt, Brindle. Een grijze ondervacht.
Brits Korthaar smoke: zwart (BRI ns)
2012_07_20_0543
Deze variëteit wordt hier behandeld in de zwarte kleurslag. De vacht heeft zilverwit onderhaar, met zwarte tipping. De beharing is zwart met een smalle zilverwitte band bij de haarwortel. Deze is alleen te zien als men een vacht “openmaakt”. In rust lijkt de kat zwart, in beweging is het zilverwitte onderhaar te zien. De neusspiegel en voetkussens zijn zwart of seal. De oogkleur is oranje of koperkleurig. Bij kittens zijn er vaak strepen of “omgekeerd contrast” aanwezig. Dit zal bij het ouder worden gewoonlijk verdwijnen.
Brits Korthaar zwart shaded golden (BRI ny 11)
De ondervacht is een volle, warme crème kleur met een mantel van sealbruine tipping. De tipping loopt aan de zijkanten, op het gezicht en staart van donker op de rug tot crème op de kin, borst en onderkant van de staart. De poten zijn gelijkmatig sealbruin. De neusspiegel is donkerroze. De voetkussens zijn sealbruin. De oogkleur is groen of blauwgroen.
Fouten:
Aftekening in de vacht. Een witte kin. Een verkeerde oogkleur.
Brits Korthaar zwart shaded zilver (BRI ns 11)
tn_silvershaded
De onderwol is zuiver wit met een zwarte tipping. De tipping loopt van de rug naar de flanken en loopt licht naar de benen. Niet gesloten ringen aan de benen zijn geoorloofd. Het gezicht en de bovenzijde van de staart moeten tipping vertonen. De kin, oorschelp, buik en binnenzijde van de poten, alsmede de onderkant van de staart moeten volkomen wit zijn. De totale indruk van deze kat is donkerder dan rasnummer BRI ns 12. De tipping beslaat ongeveer 1/3 van de haarlengte. De neusspiegel is steenrood en zwart omrand. De lippen zijn zwart. De voetkussens zijn zwart of seal, evenals de zolen en de achterzijde van de achterpoten. De oogkleur is (smaragd)groen, de oogleden zijn zwart omrand.
Fouten:
Aftekening in de vacht, bruine of crème kleur, geheel gekleurde haren en een verkeerde oogkleur.
Brits Korthaar zwart chinchilla (BRI ns 12)
De onderwol van deze variëteit moet ook zuiver wit zijn. De rug, flanken, kop, oren en staart zijn licht getipped zwart. (getipped= voorzien van een gekleurd haarpuntje). Het gezicht en de poten mogen zeer licht getipped zijn. De binnenzijde van de poten en de onderkant van de staart moeten volkomen wit zijn. De tipping beslaat ongeveer 1/8 van de lengte van het haar. De neusspiegel is steenrood en zwart omrand. De lippen zijn zwart. De voetkussens zijn zwart of seal. De oogkleur is groen, liefst smaragdgroen, en voorzien van een zwarte rand om de oogleden.
Fouten:
Aftekening in de vacht, bruine of crème kleur, geheel gekleurde haren, verkeerde oogkleur.
Brits Korthaar colourpoint (BRI .. 33)
tn_point
Bij deze bijzondere variëteit moeten alle “points” van het lichaam (gezichtsmasker, oren, poten en staart) een zo gelijkmatig mogelijke kleur hebben. Er moet een goed contrast zijn tussen de points en de lichaamskleur. De lichaamkleur wordt geleidelijk lichter naar de borst en buik toe. Het masker mag niet verder strekken dan het gezicht. De oogkleur moet een zo diep mogelijk blauwe kleur hebben. Bij de tabby-points moet het masker een duidelijke tabby-tekening vertonen, zeker rond de ogen en de neus. De wangen vertonen strepen. De staart is gelijkmatig geringd en eindigt met een egaal gekleurde punt. Op de poten zitten strepen van verschillende lengte. De voetzolen van de achterste poten zijn egaal van kleur.
Fouten:
Witte vlekken, witte tenen en een andere oogkleur als blauw zijn niet toegestaan. Donkere plekken op de flanken en op de buik. Strepen en brindling in de points (behalve bij tabby points). De points zijn in alle kleurvariëteiten behalve de zilvers erkent.
Brits Korthaar chocolate point (BRI b 33)
Het lichaam is ivoorkleurig. De points zijn melkchocolade van kleur. De neusspiegel en voetkussens zijn melkchocolade kleurig. De ogen hebben een zo diep mogelijk blauwe kleur.